Terug naar home pagina

Hoe teelt men mooie rozenstruiken ?

Bomen en heesters > Rozelaars > Hoe teelt men mooie rozenstruiken ?
Contactgegevens
Delen

Hoe moet je rozen onderhouden om mooie rozenstruiken te krijgen? Ondanks zijn rustiek karakter en zijn robuustheid, vraagt de rozenstruik zeer speciale zorgen, wil men een mooie kweek verkrijgen.

Adviezen bij het planten van de roos.

Het planten van rozenstruiken is mogelijk tot eind maart - half april voor de planten die met naakte wortels in de grond worden gestoken, en praktisch het hele jaar door voor degenen die in contaners worden geteeltt.

  1. Men kiest bij voorkeur zeer krachtige rozenstruiken die minstens 3 takken hebben.
  2. Bij planten die in volle grond gekweekt werden, moet men de takken van de plant en de wortels terugsnoeien.
  3. De wortels in een mengsel van gelijke delen plantaarde en water onderdompelen om uitdroging te vermijden en om het hernemen van de groei te bevorderen. Er wordt aangeraden om wat groeihormonen bij dit mengsel te doen.( bordelauxse pap)
  4. De kluit van de planten die in container worden geleverd, in een emmer water onderdompelen.
  5. Goed uitkiezen van de toekomstige standplaats van de rozenstruik. ( concurrentie van bomen, hagen, schaduw)

Het plantgat van de rozenstruik die met naakte wortel geplant wordt moet voldoende groot zijn, ongeveer 30 cm op 30 cm, om de wortels er op een comfortabele manier in te plaatsen.
Men vermengt compost met de plantaarde (1/3 compost - 2/3 aarde).
De aarde niet met de voet aanstampen maar overvloedig gieten zodat de aarde goed tussen de wortels doordringt. Op die manier dreigen de wortels niet verstikt te worden door een gebrek aan lucht en water.
Goed opletten dat de entplaats van de struik zich onder de aarde bevindt.

Belangrijk : nieuwe rozenstruiken nooit  planten op dezelfde standplaats waar vroeger rozen gestaan hebben, zonder eerst de bovenste grondlaag volledig te vernieuwen.

 

Het verzorgen van de volwassen rozenstruiken

1. Van bij het hernemen van de groei, brengt men een goede organische meststof aan .
2. Bij de lenteschoonmaak van de tuin, de  aarde oppervlakkig omspitten met een spitriek  om de aarde te ventileren en haar toe te laten organische of andere meststoffen op te nemen.
3. Vanaf het einde van de vriesperiode snoeit men de plant tot op een hoogte van 2 of 3 knoppen, volgens de soort roos of varieteit.
4. Wilde scheuten en uitgebloeide bloemen tijdig wegnemen. Wilde scheuten moeten volledig afgescheurd worden aan de basis ( onder de entplaats) en de verwelkte bloemen neemt men weg tot boven het eerste gezonde blad. ( uitzondering voor bottelrozen)
5. Ziektes en parasieten bestrijden. Bepaalde ziektes, zoals oïdium, zwarte vlekken, roest, e.d. worden preventief behandeld. Om de 3 weken worden de planten behandeld met een speciaal voor rozenstruiken bestemd schimmelwerend product. Bij een plotse aanval echter zullen 2 opeenvolgende behandelingen met een tussenpauze van 15 dagen noodzakelijk zijn. De insecten zoals bladluizen, rupsen e.d. moeten met een speciale insecticide behandeld worden van zodra de plaag opgemerkt wordt.
Het is duidelijk dat een rozenstruik die goed bemest is met organische meststoffen beter bestand zal zijn tegen ziektes en plagen.
6. Aan het einde van de eerste bloei kan een snelwerkende meststof toegediend worden om de rozenstruiken te revitaliseren.
7. Water geven is zelden nodig bij oudere rozenstruiken, omdat zij diepliggende wortels hebben. Tijdens een periode van langere droogte dient men de voet (basis) van de plant royaal te begieten zeker bij jongere exemplaren.
8. Voor de winter wordt de basis van de roos aangeaard of met compost bedekt. Bij stamrozen is het belangrijk de entplaats te beschermen.

 

De adviezen van Garden Deco:

onderhoud van je siertuin in begin-september

Indien juni de maand is van de overvloed, dan is september de maand ...

Wat is de ideale hoogte van uw gras ?

Wat is de ideale hoogte van uw gazon of grasperk. In de bestaande literatuur over tuinieren leest ...

Advies : Fruitbomen snoeien ( in de winter )

De voornaamste doelstellingen van de wintersnoei bij fruitbomen zijn ...

De onderhoud van uw kamerplanten midden februari

Het voornaamst voor uw kamerplanten tijdens de winter is dat ze veel ...

Efficiënte en economisch verantwoordde bevloeiing.

De geïntegreerde bevloeiing is de comfortabelste en meest economische ...

Het Composteren

Werkwijze voor het maken van een goede compost op basis van bladeren.
Bekijk alle tips