dinsdag , februari 20 2018
Welkom / Uncategorized / Sterke bloemen en planten onder de bomen

Sterke bloemen en planten onder de bomen

Hoe verkijg je sterke bloemen en planten onder een boom. Een groot aantal tuinen werden lang geleden aangeplant en de kleine bomen zijn inmiddels groot geworden.

r komen op die manier meer en meer schaduwplekken in de tuin, en het is niet gemakkelijk om de ondergrond onder de bomen op te fleuren met bloeiende planten. Een gebrek aan licht, het water dat door de wortels van de boom uit de bodem wordt gezogen en de sterk vertakte boomwortels, maken het niet gemakkelijk om planten te laten groeien onder de bomen.

Er bestaan nochtans een groot aantal vaste of doorlevende planten en éénjarige planten die zich perfect aan deze situaties aanpassen. De meest geschikte planten om onder de bomen te planten zijn planten die op schaduwrijke plekken kunnen groeien.

In deze categorie, kan men allereerst de varens en bloembollen indelen .

Varens zoals Dubbelloof, Dryopteris filix-mas, Cyrtomium falcatum Onoclea sensibilis, of Polystichum polyblepharum zijn perfect geschikt voor dit soort plaatsen. Bolvormigen zoals de Scilla nutans (bluebell), de Anemone blanda, de Narcissus, de Eranthis of de Cyclamen zijn zeer geschikt.
Bij de vaste planten is de Liriope muscari een uitstekende bodembedekker. Zijn blaren zijn lintvormig en de plant bloeit rond het einde van de zomer. Dan produceert de plant decoratieve takjes met klokjes waarvan de kleur varieert van een blauwe lavendelkleur naar wit. Er bestaat een variëteit van deze plant eveneens met lintvormige blaren die door zijn lichtkleurige bloesem de schaduwrijke plaatsen onder de bomen doet oplichten. De maagdenpalm (Vinca) zal de bodem zeer snel bedekken, zijn stengels groeien snel, verspreiden zich over de bodem en schieten ook wortel op andere plaatsen. Afhankelijk van de variëteit zijn de bloemen wit, groen of paarsachtig gevlekt.
Een andere goede bodembedekker is de Pachysandra.
De Waldsteinia met zijn mooi glanzend groen gebladerte vormt sierlijke bosjes kleine gele bloemen die in het voorjaar te voorschijn komen. Zij zijn zeer sterk en verdragen het zelfs om occasioneel te worden betreden.
Pulmonaria verdraagt eveneens zeer goed de concurrentie met de wortels van bomen en struiken. Zij komen in verschillende variëteiten met bloemen die gaan van rood naar wit, via allerlei tussenschakeringen van blauw en roze. Ze bloeien van maart tot mei. De blaren zijn groen met zilveren of witte accenten.

Euphorbia amygdaloïdes met groenblijvend blad geeft bloem van maart tot juli. De Euphorbia polychroma geeft gele bloemen van maart tot juni. De blauwe of witte Geranium phaeum en de G. nodosum zijn eveneens planten die houden van schaduwrijke plaatsen.
Tricyrtis geeft prachtige en delicate schaduwbloemen, deze plant is zeer sterk ondanks zijn breekbaar uitzicht. Zijn kleine witte of paarse bloempjes lijken op mini orchideeën.

Indien men een meer majestueuze plant zoekt, dan is de Rodgersia zeer geschikt. Deze plant heeft zeer mooie donker groene blaren. Zij groeien langzaam maar eens zij in de was komen zijn ze zeer decoratief. Zij kunnen een hoogte van 150 cm bereiken. De ronde purperkleurige blaren van bepaalde variëteiten passen zeer goed bij het licht groen gebladerte van bepaalde varens.
De Aruncus dioicus, kan tot 150 cm hoog worden voor de grote variëteiten en de A. aethusifolius is een goede bodembedekker. Zij hebben een mooie witte, geparfumeerde bloesem die de schaduwrijke plaatsen oplicht.

Er zijn er nog andere zoals de Brunnera macrophylla of myosotis van de Kaukasus die bosjes groene gevlekte blaren vormen bezaaid met kleine hemelsblauwe bloempjes. Een ideale plant!
Maar het is zeker niet zo dat men deze planten, omdat ze minder veeleisend zijn, minder goed moet verzorgen !
Zeker gedurende het eerste jaar na de aanplanting zullen ze hulp nodig hebben om zich vast te zetten in de bodem. Ze moeten gegoten worden, zeker wanneer ze in een droge bodem staan. Ze moeten regelmatig compost of organische meststoffen krijgen. De aarde onder de bomen moet regelmatig opgeharkd worden indien spitten te moeilijk is met de wortels van de bomen die zich in de bodem bevinden .. U zal eveneens de takken van de bomen wat moeten uitdunnen zodat het licht kan doordringen.

U zult zien, dat na enkele jaren, deze planten zich zeer goed zullen voelen op deze schaduwrijke plaats en een mooie aanvulling voor uw tuin zullen betekenen.

Yves Coquette.

www.coquette.be

Over gardendeco

Zie ook

Tuinmachines (onderhoud & herstellingen)

grasmaaiers, zitmaaier, hakselaar, kettingzaag, electrische grasmaaier, grasmaier met benzinemotor, grasmaaier op batterij, grasmachine, verticuteermachine, Antwerpen …